top of page
Search

Інтегрований курс «Глобальна освіта XXI ст»: Проект на 2023 – 2030 роки .


Тема: Міжнародний портал Edupro.Expert та Новітній центр освітніх технологій «Крок» представляють унікальну розробку – поєднання новітніх технологій та якісної інноваційної освіти в єдиному мега-проекті «Глобальна освіта XXI ст».


Актуальність: Сьогодні традиційні університети переживають кризу, як такі - що не встигають іти в ногу з часом, та не можуть ефективно задовільняти потреб підростаючого покоління у практичній та «продуктивній» освіті перед викликами сьогодення. Для прикладу освіта в Оксфордському та Кембріджському університеті – це більше «статус», та можливість пізніше «похвалитися» тим, що ви є випускником Оксфорду чи Кембріджу. У той самий час, багато молодих людей «здобуває освіту» в інтернеті з непрофесійних джерел. А це може привести до виховання цілого покоління «самовпевнених дилетантів». Що ж ми пропонуємо?




«Продуктивні курси» та Візуалізація. Ви мабуть погодитесь, що ми живемо у час, коли освіта повинна бути «лаконічною», та пов’язаною з практикою більше ніж будь-коли раніше. Так коротко-строкові курси є кращими для ділових людей (які цінують свій час) – ніж аналогічне навчання в університеті. Крім того, замість громіздких пояснень та домашніх завдань викладачів-доцентів, цінується більше досвід від кращих репетиторів-практиків, а також використання наочних засобів.

Відомо, що близько 90 % інформації Ми сприймаємо саме завдяки органам зору. Візуалізація стимулює ті ж самі частини мозку, що і при виконанні тої самої діяльності на практиці. Так, наприклад, показ лише однієї яскравої сцени з історії може допомогти учням чи студентам запам'ятати і пригадати безліч абстрактних деталей.

Чи доводилося Вам чути про таке явище, як - "віртуальний туризм"? В його основі лежить «Віртуальний тур» або комп’ютеризована імітація існуючого розташування визначних місць чи історичних пам’яток. Зазвичай, вона складається із послідовності відео-фрагментів або нерухомих зображень. Можуть використовуватись й інші мультимедійні елементи, такі як звукові ефекти, музика, розповідь та текст. Крім того, відео віртуальної прогулянки можуть бути документальні кінофільми та відео-нарізки, зняті в міру того, як камера безперервно рухається вперед, наприклад, по території музею.

Отож наша мета: за допомогою найновішого програмного забезпечення, віртуальних окулярів та дронів, а також мобільних додатків – створити таке освітнє середовище, яке:

1) буде ПРИВАБЛИВИМ як для молодих людей, так і для дорослих;

2) не забиратиме багато вільного часу;

3) допомагатиме - легко засвоювати «ВЕЛИКИЙ МАСИВ ІНФОРМАЦІЇ» та робити це у найкоротші строки;

4) вільно орієнтуватися у сьогоднішньому суспільстві.


Для цього нам потрібна ваша допомога. Для того, щоб закупити все необхідне обладнання, зареєструвати торгову марку EDUPRO.EXPERT у різних країнах, а також найняти високо-кваліфікованих репетиторів-практиків, які готові були б з нами співпрацювати – потрібно 250 – 300 тис. грн. Кошти планується зібрати протягом 2-3 місяців.

Крім того, нам знадобляться волонтери. Подібно, як у всесвітньому фонді Вікімедія (який відповідає за Вікіпедію та багато інших проектів), нам стануть у пригоді – добровольці, які готові виділяти свій час на проект. Якщо ви бажаєте, вснести свій вклад в EDUPRO.EXPERT – ми з радістю розглянемо вашу кандидатуру.

(Роз’яснення: Edupro.Expert – це впершу чергу проект, подібно як «Вікіпедія». Проте, це також: неприбуткове об’єднання, інноваційний стартап, та багато чого іншого. Навідміну від Вікіпедії, яку пишуть переважно добровольці-непрофесіонали, Edupro.Expert закликає до співпраці переважно компетентних фахівців; а тому наш проект буде для більш вузького кола осіб.

Крім того Edupro.Expert як планується буде не тільки неприбутковим об’єднанням, для освіти широкого кола осіб, але й незалежним освітнім центром, який надаватиме платні послуги з можливістю отримати сертифікат для більш вузької аудиторії)


Це тільки перший етап. Як ви мабуть, розумієте, - 300 тис. грн, це доволі невелика сума для проекту такого роду. Якщо все пройде добре, і необхідна сума буде зібрана у строк, - то ми перейдем до другого етапу. Ми бажаємо створити унікальну централізовану міжнародну освітню платформу, з центром в Україні, яка була б:

1) незалежною та відокремленою від державних систем освіти та політики (будь-якої країни);

2) увібрала б у себе, тільки прогресивні освітні програми найкращих університетів світу;

3) не дублювала фундаментальні дисципліни, а пропонувала б новітні навчальні предмети, створені на стику традиційних галузей.

Для цього необхідно буде розробити цілу «систему освіти» нового формату, (а не тільки авторську програму чи курс); а також видати масу літератури: нових посібників, програм та методичних рекомендацій.

На третьому етапі – ми б хотіли «почати освоєння космосу». Створити мережу своїх космічних міні-супутників, для формування інформаційної інфраструктури, освітніх соціальних мереж та інноваційної інтернет-екосистеми. Крім того, нас цікавить видобування корисних копалин із астероїдів та знищення відходів поза землею. Проте, це вже зовсім інший бюджет. Для цього нам необхідно буде сотні мільйонів, а то і мільярди долларів.



Про автора. Доброго дня. Мене звати Шабан Роман Петрович.

Я являюся дослідником у таких галузях, як: Четверта промислова революція, космічна промисловість та інвестиції. Також до сфери моїх зацікавлень належить легітимна розбудова міжнародного кібер-простору в мережі інтернет. (Закінчивши у 2013 році історичний факультет Дрогобицького державного університету, я вирішив не зупинятися на досягнутому, а продовжити розробляти свою авторську освітню програму)





Усім давно відомо, що майбутнє бізнесу – це інтернет. А оскільки він постійно змінюється та розширяється у геометричній прогресії, - його потрібно якось контролювати! У хорошому розумінні цього слова, звісно. Завдання полягає у створенні такої онлайн екосистеми, яка б допомагала середньому та великому бізнесу належно співпрацювати. При цьому зберігаючи здорову конкуренцію. Спільне партнерство повинне базуватися на певних наскрізних змістових лініях та міжгалузевих корпоративних зв’язках. Спільні цілі повинні бути об’єднаними навколо суспільно корисних ідей, та орієнтованими на постійне вдосконалення та взаємну інтеграцію.

Зрозуміло, що інфраструктура «завтрашнього дня» буде набагато складніша, ніж сьогодні. І це стосується не тільки бізнесу.

Щодо інтернету, то, як вам, мабуть, відомо, у недалекому майбутньому планується доволі стрімка адаптація «світової павутини» під конкретну людину. Створення більш особистісного інтернету (який можливо вже і не буде називатися інтернетом).

Я тут не говорю про якісь напів-фантастичні ідеї, яких зараз багато в соціальних медіа. А про звичайний форсайт та ті міжнародні освітні центри, які займаються дослідженням та прогнозуванням недалекого майбутнього з точки зору глобальних мега трендів, соціології, економіки і т.д.

Так ось. Якщо повернутися до нового «особистого інтернету», який уже не за горами, то .. Це звісно непогано. Особливо з точки зору, рядового споживача, антимонопольних комітетів; та боротьби із централізованою медіакратією... Але питання ось в чому. - ЧИ НЕ «РОЗСИПЕТЬСЯ» ТОДІ ВЕСЬ СЕРЕДНІЙ ТА ВЕЛИКИЙ БІЗНЕС ?! Наприклад, чи не приведуть нові тенденції, до формування безлічі мікро-бізнесів, які повністю замінять великі корпорації. І .. навіть, якщо ви особисто гуманіст, і готові розпрощатися зі своїм бізнесом заради людей, то виникає інше запитання. Чи справді зможуть «підприємці майбутнього» гідно надавати послуги людям, і в той же час не «розвалити світову економіку», яка вибудовувалася роками і набула, навіть, певних «внутрішніх традицій». Чи цей конгломерат буде стійким утворенням, з належним інститутом партнерства та надійною діловою культурою.

Погодьтеся, що сьогодні сховатися в інтернеті досить легко. Одна людина може (якщо захоче) мати тисячі ПІДСТАВНИХ акаунтів. Вона може доволі легко схватися від правоохоронних органів. Та від відповідальності перед партнерами. А створювати, орієнтований на пересічних людей, «мікро-бізнес майбутнього», насправді, може виявитися не такою уже й достойною справою. Адже як показує історія – людям достатньо важко догодити.

Ні. Я не виступаю проти тих змін, яких зазнає сьогоднішній бізнес. Просто наголошую на тому, що підхід має бути експертним, та – з усією серйозністю.



Детальніше про проект. Новітній центр освітніх технологій Крок - це проект для тих, хто бажає отримати не просто теоретичні знання із традиційних освітніх галузей, - а навчитися адаптуватися та вести бізнес у сьогоднішньому інформаційному суспільстві. Новітня Історія (XX-XXI ст), Медіаграмотність, Теорія Постіндустріального, Інформаційного та постінформаціного суспільства, Соціальна та економічна географія світу, Космічна промисловість та багато чого іншого - все це на нашому інтегрованому курсі "Глобальна освіта XXI ст."

Метою освіти загалом, на мою думку, - є розвиток природних здібностей учня, і формування його компетентності вцілому.

Проте компетентність, це не просто знання. Це така собі «динамічна комбінація» знань, практичних навичок і якостей, - необхідних для подальшої «соціалізації» учня чи студента. Вона повинна допомогти молодій людині у свідомому виборі подальшого життєвого шляху та самореалізації; у вихованні відповідального та чуйного ставлення до інших, а також до навколишнього природного середовища.

Наскрізним в усіх ключових компетентностях з вивчення Історії є вміння критично і системно мислити, що виявляється у визначенні взаємозв’язків і вмінні аналізувати; зважати на протилежні думки та контраргументи; розпізнавати спроби маніпулювання даними.

Що означає мислити критично? Найперше, хочу підкреслити – чого воно не означає. Мислити критично – не означає мислити скептично. Ні, мова не йде про скептика, який завжди і в усьому сумнівається. Або «насмішника», котрий насміхається з будь яких розумних доводів.

Ні! Крити́чне ми́слення — це наукове мислення, суть якого полягає в ухваленні ретельно обміркованих рішень і йому притаманна така властивість, як «усвідомленість».

Крім того, ми згадали вміння «мислити системно».


До ключових компетентностей належать зокрема:

- екологічна компетентність, що передбачає усвідомлення екологічних основ природокористування та ощадливого використання природних ресурсів;

- інформаційно-комунікаційна компетентність, що передбачає критичне і відповідальне використання цифрових технологій для власного розвитку і спілкування;

- громадянські та соціальні компетентності. А зокрема - виявлення поваги до інших, уміння конструктивно співпрацювати і діяти в конфліктних ситуаціях. Спроможність діяти в умовах невизначеності та багатозадачності;

- підприємливість і фінансова грамотність, що передбачають ініціативність; готовність брати відповідальність за прийняті рішення; здатність працювати в команді для планування і реалізації проектів, які мають суспільну або фінансову цінність, тощо.


Наскрізними є такі вміння:

- системно мислити, що виявляється у визначенні взаємозв’язків, умінні аналізувати, зважати на протилежні думки та контраргументи, розпізнавати спроби маніпулювання даними;

- логічно обґрунтовувати позицію на рівні, що є виявом власного ставлення до подій, явищ і процесів;

- діяти творчо, що передбачає креативне мислення, продукування нових ідей, доброчесне використання чужих ідей та їх доопрацювання

- Становлення учня як емоційно стійкого члена суспільства, здатного вести здоровий спосіб життя і формувати навколо себе безпечне життєве середовище.


Правила спільноти Edupro.Expert

1) Нейтралітет щодо політики

2) Відокремленість від релігії

3) Уникання гарячих та контраверсійних тем, таких як теорія еволюції

4) Націленість на практику



Програма


Тема 1. Інформаційне суспільство та четверта промислова революція (Замість Вступу)

Постіндустріальне, Інформаційне та Постінформаційне суспільство. Аналіз світових мегатрендів. Трансформація глобальної мережі інтернет. Сучасні соціальні мережі


Тема 2. ДЕРЖАВИ ПІВНІЧНОЇ АМЕРИКИ ТА ЗАХІДНОЇ ЄВРОПИ після другої світової війни: ФОРМУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНОГО СУСПІЛЬСТВА (Нариси з Історії, ретроспективний огляд)

Учень знає та розуміє причини утвердження США як провідної держави “вільного світу”; значення об’єднання Німеччини й утворення Європейського Союзу; зміст понять: маккартизм, неоконсерватизм, рейганоміка, тетчеризм, неолібералізм, економічне диво, соціальне ринкове господарство, брексіт.

Уміє визначити роль США та ЄС в сучасних міжнародних відносинах.

Міжпредметні зв’язки. Людина в соціокультурному просторі


Тема 3. МІЖНАРОДНІ ВІДНОСИНИ другої пол. XX-XXI ст. ПОВСЯКДЕННЕ ЖИТТЯ І КУЛЬТУРА

Учень знає та розуміє причини, ознаки, динаміку та наслідки Холодної війни, міжнародного тероризму; політики розрядки, Гельсінської конференції. Також знає та розуміє зміст понять: науково-технічна революція (НТР), високі технології, неореалізм, функціоналізм, постмодернізм, соціальний реалізм, абстракціонізм, поп-арт.

Уміє пояснити процеси переходу від біполярності до багатополярного світу; вплив “нового політичного мислення” та розпаду СРСР на міжнародні відносини кінця ХХ ст. Також уміє охарактеризувати зміни у змісті та характері праці, соціальній структурі суспільства; визначити вплив основних досягнень НТР на життя суспільства; сучасні тенденції в освіті, літературі, образотворчому мистецтві, архітектурі, музиці, театральному мистецтві, кінематографі й спорті.

Міжпредметні зв’язки: Постмодернізм.


Тема 4. ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ У СУСПІЛЬСТВІ

Інтернет-комерція. Електронне урядування. Штучний інтелект. Інтернет речей. SMART-технології


Тема 5. Загальні суспільно-географічні закономірності світу

Демографічні процеси. Глобальна економіка. Особливості окремих складових третинного сектору. Формування «інформаційного суспільства»


Тема 6. РИНКОВА СТРУКТУРА: ОСОБЛИВОСТІ РІЗНИХ РИНКІВ

Ринок інформації. Виробники, покупці (користувачі) інформації. Права та зобов’язання виробників і споживачів інформаційних ресурсів


Тема 7. РИНКОВА ІНФРАСТРУКТУРА: БІРЖІ, БАНКИ, СТРАХОВІ КОМПАНІЇ ТА ІНШІ РИНКОВІ ПОСЕРЕДНИКИ

Взаємозв’язок структури та інфраструктури сучасного ринку


Тема 8. Підприємство та підприємницька діяльність

Види підприємництва: виробниче, комерційне, посередницьке, фінансове. Підприємництво в інформаційній сфері. Малі, середні та великі підприємства. Прибуткові та неприбуткові підприємства. Управління підприємством: сутність, функції та моделі


Тема 9. Світова економіка та інтеграційні процеси

Форми міжнародних економічних відносин. Глобалізація: причини та наслідки. СВІТОВА ТОРГІВЛЯ ТА МІЖНАРОДНА ВАЛЮТНА СИСТЕМА. Форми міжнародного руху капіталів та міжнародне підприємництво


Тема 10. Міжнародне право

Історія, а також огляд міжнародних правових джерел


Тема 11. Космічна Індустрія

«Космічне право». Видобування корисних копалин із астероїдів. Космічна торгівля. Колонізація планет сонячної системи.


Тема 12. Збалансоване природокористування

Критерії ландшафтно-екологічної оптимізації та збереження біо-різноманіття



2 views0 comments
bottom of page